Aktuellt 2007


Diktsamling av Manjaurpoet ges ut

Arne Karlsson, född på Udden i Manjaur, levde och verkade i Åmsele till sin död för några år sedan. Strax innan han dog lämnade han över en låda med egenhändigt skriven poesi, ca 100 arbeten. Hilding Eklund, Karlssons systerson har med hjälp av Margareta Pihlgren från Åmsele, plockat ur ett 30-tal dikter och publicerat dem i en fint tryck bok som nu ges ut.

Boken kan köpas i vilken bokhandel som helst om man anger ISBN-nummer 978-91-85463-13-8. Lokalt köps den lämpligen av Roland Eklund i Åmsele tel 0933-60232. Det går också att sätta in 70 kr på pg 251759-7 Baran Förlag så kommer den med posten.

 image


Ny skyline vid Flöhage

 imageFlöhage skyline

Flöhage har fått en ny skyline. Det är en bastu som Staffan Sandström byggt tillsammans med Stellan Sandström. Redaktionen har provat bastun och kan meddela att den vedeldade värmen liksom utsikten över Manjaursjöns solnedgång håller högsta kvalitet.


Hem >
Paradiset!

Törnlunds gamla stuga håller på att förvandlas till ett drömhus för Bettina och Tony.

 imageBettina och Tony framför sitt drömhus

- Det är som paradiset, säger Bettina Pfister. Jag kommer från Österrike, och att ha ett ställe vid vattnet där man kan titta ut utan att se något annat hus är något som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva.

Bettina berättar också om hur mycket hon uppskattar lugnet och tystnaden och att vakna på morgonen och bara mötas av fågelkvitter. Bettina hittade tillsammans med sin man Tony Bengs sitt drömhus annonserat för ett par år sedan.

- Vi sökte ett hus med enskilt läge, helst sjötomt, och med ett avstånd inom fem mil från Umeå, berättar Tony. Och med kravet att huset hade timmerstomme.

Att stugan de hittade var 13 mil från Umeå översåg de med så fort de kom hit och fick se huset i verkligheten.


Manjaur rap funnen

Många har sedan hemsidans tillkomst önskat att få ta del av den Manjaur-rap som framfördes av gruppen Backseat Boys på Hilding Eklunds 50-årsdag.

Nu har ett av sånghäftena kunnat spåras och hemsidan kan därmed publicera rappen helt ocensurerad.

Läs >


Läs tidigare nyheter

"Vars je snön?" >

24 tassar och 36 fötter på jakt efter 104 klövar >

Svartkvarn vid Spånhyveln? >

Kon återfunnen >

Årligt konstverk >


 

 

 


Tillbaka på farfars farmors morfars gata  imageSigvard Norberg vid sina rötter

Lämningarna av det första nybygget från 1700-talet kan sägas ha återupptäckts. Nyupptäckaren själv, David Granström visade en vacker julidag upp platsen för några intresserade Manjaurboende. Bland de mest intresserade var en ättling till den förste nybyggaren, Sigvard Norberg.

- Nybyggaren Nils Johansson var min farfars farmors morfar, berättar Sigvard Norberg. Han kom från Burträsk och ansökte 1754 tillsammans med en kamrat om att få anlägga ett nybygge just här.

Nybygget ligger på andra sidan Manjaursjön ovanför vägen vid Vallen och Voludden. Resterna av tre tegar och husgrund med jordkällare är relativt tydliga. David Granström berättar att han som pojke brukade bada vid Gamhea.

- För att bli varm efter badet sa vi "ska vi sprint diti gamlegden!?". Så jag hade en relativt klar bild av var de gamla tegarna kunde tänkas ligga. Och när det nu blivit kalhuggit här fann jag till slut de gamla dikena som grävdes mellan tegarna.

Läs mer om nybyggarna >


 image

Final i Psalmtoppen

Manjaur var platsen för 2007 års final i "Psalmtoppen". Med prosten M-L Marsjögård som konferencier och till klingande ackompanjemang av Kamsjöpojkarna röstades segerpsalmen fram. Vinnaren "Var jag går i skogar, berg och dalar" vann dock bara med en rösts marginal före "Oändlig nåd". 120 personer från kommunen hade sökt sig till Bönhuset i Manjaur.