Byn Manjaur

På den här sidan kan du läsa artiklar som rör byn Manjaurs identitet i stort. Det kan vara om Manjaur idag - eller berättelser om hur livet var förr.


Var ligger byn - vad betyder namnet?

Namnet Manjaur är lika intressant som omtvistat. Byn ligger tillsammans med sin systerby Ajaur vid gränsen mellan Västerbotten och Lappland - och är helt och hållet omgivna av mer vanliga ortsnamn som Risliden, Mårdsele eller Holmträsk. Att "jaur" är samiska för sjö är känt - men vad betyder "man"? Här finns många förslag: "Skuggsjön", "Månsjön" och "Barnsjön" är de mest föreslagna, men fortfarande är ingen sanning om namnens ursprung klargjord.

Lättare är det att hitta till Manjaur. Från Stockholm gäller: E4:an till Umeå, 363:an till Mårdsele där avtagsskylten "Manjaur 7 km" visar den sista vägsträckan.

Karta >


Livet som getarpojke

Sam-Olof Sandström berättar om sina minnen som getarpojke.

"Väl ute på Storsand kunde korna beta ängsgräs, fräken och vass. Vi kunde stänga av reträttvägen med ”bomvirke” från flottningen vilket var upplagt på stranden. Sen kunde vi lugnt ta ett och annat dopp."

Läs >


Tjärdalsbränningen en speciell konst

Läs >


Kolmilabränningen i Manjaur

Läs >


Manjaurs sågverkstradition har hållts levande ända sedan 1800-talet

Läs >


Hem >



 image

Stellan Sandström tillbaka på Vallen.

Tillbaka på Vall'n

I detta reportage berättar Stellan Sandström om en dag i barndomen på hans speciella favoritplats Vallen.

- När slåttern i byn var klar kring 8-10 juli sa pappa att nu börjar semestern. Om detta var ett led i fostran vet jag inte, men den semester som han åsyftade var den så kallade ängsslåttern kring åmynningen. Kanske var det meningen att man skulle jobba på semestern, eller också var moroten att siestan var längre för gubbarna. Hur som helst, ängsslåttern på Vallen är för mig ett kärt minne från barndomen. Det egentliga slåtterarbetet blandades med en social samvaro där hela byn deltog.

Hela artikeln >

 


Manjaur United

Under 40- och 50-talet spelades det fotboll på legdor och lagårdsbackar i byn. Läs om fotbollslaget Manjaur IK.

Läs >


Varifrån kommer byns dricksvatten?

Ett par kilometer från byn, i ett svårtillgängligt myrland ligger "Storkallkälla". Därifrån pumpas Manjaurbornas friska dricksvatten.

Läs >


Mer artiklar om byn

Manjaurdagen 2006 >

Manjaurdagen 2007 >

Manjaurdagen 2008 >

Manjaurdagen 2009 >