Manjaurdagen 19 juli 2009

Manjaurdagen firas den tredje söndagen i juli varje år. 2010 inträffar Manjaurdagen den 18 juli.


Vacker Manjaurdag

Manjaur visade sig från sin allra vackraste sida tredje söndagen i juli 2009. Sjön låg spegelblank hela dagen och solen värmde precis lagom. Ett 70-tal personer samlades runt bönhuset för traditionsenliga aktiviteter och trevlig samvaro

 image

Manjaurdag i strålande solsken

Tipsrunda med solen

Årets tipsrunda gick medsols och den svåraste frågan visade sig vara ”Vilket år bildades Manjaur intresseförening?” - 1986 är svaret, ska ni veta.Paltkoma?

Att ”paltkoma” varken är en sjukdom som angriper knäna eller namnet på de tillbehör som serveras till palt visste alla, men alla visste inte att Manjaur ligger längre norrut än såväl Reykjavik som Ottawa.

En fråga som väckte viss diskussion var frågan om Västerbottens län. Det påstods att det inte fanns något rätt svarsalternativ, för det skulle bara vara tre landskap totalt (som i vapnet). Jämtland skulle inte vara med. Facit för dagen var hämtat från Wikipedia.se och där står såhär: ”Länet består av landskapet Västerbotten, nordöstra delen av landskapet Ångermanland, södra delen av landskapet Lappland samt en liten obefolkad del av norra Jämtland”.  Rätt eller fel återstår att ta reda på, men hur som helst påverkade det inte utgången av tipsrundan. David Granström vann, utan att ha svarat ”rätt” på den kontroversiella frågan. David var närmast när det gällde att gissa fallhöjden mellan Ajaursjön och Manjaursjön, vilket var utslagsfrågan som behövdes för att kora en segrare av de nio personer som svarat 10 rätt (av 13 frågor).

Små Einsteins

Även i barnens tipsrunda fick utslagsfrågan betydelse, då hela sex barn hade alla 13 rätt. Alva Hilmarsson fick barnguldet. Sandra Lindström och Gustav Vindelfors fick varsin klubba runt halsen som andra och tredje pris. Svåraste frågan här var den att ”Små Einsteins” faktiskt är ett TV-program för barn.

Nya tävlingsgrenar för året var dels att samla poäng genom att kasta bocciaklot i en liggande stege och dels att på tid få ner en penna i en flaska. Pennan hängde i ett snöre runt midjan. Inte helt lätt, men Karin Persson var snabb och fick därför en chokladbit runt halsen. Hilding Eklund fick detsamma för sin vinst i pilkastningen och Martin Vindelfors för ”stegen”. I motsvarande barnklasser var Astrid Hilmarsson, Sandra Lindström och Maja Bergqvist vassast.

Ami, Stellan, Gerd o Sam-Olof Sandström var ansvariga för årets evenemang och hade bl a ordnat goda smörgåsar med vindelrökt fläskfilé = mums.

En mil i din grannes mockasiner

Prästen Göran Berglund från Skellefteå och förstagångsbesökare i byn hade läst på bra om Manjaur -  på vår fina hemsida förstås! Därför fick vi sjunga favoritpsalmerna ”Var jag går i skogar berg och dalar” samt ”Oändlig nåd”. Göran ackompanjerade helst på gitarr, men provade även orgeln som vi är så stolta över. Han pratade fint och tänkvärt, t ex om att inte döma din granne förrän du gått en mil i hans mockasiner.

Loppis

Ett annorlunda inslag vid årets Manjaurdag var en sk loppmarknad, ”loppis”. Gunborg Sandström hade skänkt saker till såväl loppis som auktion. All behållning tillföll givetvis Manjaur bönhus. Det blev ca 1100 kr från loppis-tältet och 4175 kr från auktionen, där man även kunde fynda ätbara delikatesser skänkta av bybor och sommargäster, såsom hembakat bröd, gravad regnbåge och äkta löjrom. Sam-Olof Sandström höll i klubban sin vana trogen. Vid utropet av en duk berättade Sam-Olof om när han följde ett av sina äldsta barnbarn till en tygaffär. När dotterdottern undrade om priset på tyget, svarade den manliga expediten: ”Vi kan säga en kyss per meter”. Efter att ha klippt av fem meter av tyget ville expediten ha betalt, varpå barnbarnet snabbt sa: ”Morfar betalar!”.

Som traditionen har utvecklat sig på senare år, följdes Manjaurdagen av grillfest på bönhusbacken. 28 personer anslöt i tältet med egen mat och dryck, för en trevlig avslutning på den tredje söndagen i juli 2009.

Manjaurdagen 2010 infaller 18 juli; Väl mött då!

Agneta Hermansson

 


Läs om Manjaurdagen 2006 >

Läs om Manjaurdagen 2007 >

Läs om Manjaurdagen 2008 >

Hem >